lauantai 18. huhtikuuta 2015

Tuleville vaihtareille

1. Älä ota ennakkoluuloja. Vaikka esimerkiksi sijoitus tai koulu ei näyttäisi täydelliseltä, aina kaikelle kannattaa antaa mahdollisuus eikä sulkea mieltä! 

2. Yritä olla herättämättä odotuksia. I know, helpommin sanottu kuin tehty! Hirveiden paineiden luonti ei ole hyväksi. Esimerkiksi muiden vaihtareiden blogien luku saattaa olla hyvä jättää, jos tuntuu, ettei ittellä mene niin kovin ruusuisesti. (Ei niidenkään elämä oikeesti niin ihmeellistä ole, ei vaan niitä negiksiä asioita jaksa aina niin tänne laittaa (; ) 
I-smile-because-i-have-no-idea-whats-going-on
3. Koita valmistautua henkisesti. Se tulee olemaan maailman parasta, ja maailman hirveintä haha. Ja ikävä tulee kaikkea busseista perunamuussiin asti. Ainakin suurella osalla.

4. Katso leffoja/ tvtä/ lue enkuksi, myös paikanpäällä! Pistä vaikka ensin tekstitykset päälle, jos et ymmärrä. Pelkkä kuuntelukin auttaa, mutta kirjojen yms. lukeminen auttaa sanontojen, sanavaraston ja kieliopin petraamiseen.

5. Sano aina kyllä kaikelle mahdolliselle! Tätä en voi edes tarpeeksi korostaa haha. If you never give anything, you will never get anything.
tumblr_m3ax4ySwjA1rv4b92o1_500
6. Laita perhe, mikäli viihdyt siinä (ja vaikket aina viihtyisikään), aina etusijalle. Itellä kävi paristi niin, että pistin joitain ei sitten loppujen lopuksi ihan niin aitoja kavereita perheen eteen, ja nyt jälkeenpäin mietin, että nyt tekisin kyllä niitä asioita toisin.


7. Mene koulun harrastuksiin mukaan. Jos kohta 5 oli tärkeä, on tämä vielä sen kohdan tukipilari. Mene urheilemaan, näyttelemään, kannustamaan tai vaikka laulamaan koululla. Monille koulu on myös kaiken vapaa-ajan toiminnan tukikohta, jossa tuntien ulkopuolelta yleensä löytää ne parhaat kaverit. Terveisin kaksi kunnon kaveria tunneilta löytänyt.

8. Ota sosiaalisia tunteja (aina ei voi tietää, mikä on sosiaalista, mutta esimerkkinä voisi päätellä, että vaikkapa leadership tunti on sosiaalisempaa, kuin kielten opiskelu).
tumblr_m3ax8gugs91rv4b92o1_500
9. Älä ota basketball classia XDDD Itseasiassa tykkäänkin nyt siitä (oon myös oppinu heittään kolmosia ja viedään muita Benin kanssa three point shootingissa hehee), koska se on sellanen bs class päivän keskellä ja voi vaan heittää läppää kavereiden kanssa.

10. Älä vaivaa päätäsi koululla, se menee miten menee, opit vuoden aikana tulee aikalailla muualta kuin tunneilta!

tumblr_men2ct4N671r73ihqo1_400 
11. Pidä kuitenkin hyvät välit opettajiin ja administrationiin, se avaa monia ovia (älä joudu hankaluuksiin & silmätikuksi).

12. Sun pitää tuoda itseäsi esille ja vain tunkea mukaan, karu totuus on, että monia ei enää kiinnosta sinä niin paljon alun jälkeen, ellet ole erityisen hyvännäköinen tai supervahva luonne. Tässä vaiheessa oma halu saada kavereita punnitaan, jos joskus vuoden aikana lannistut,  älä lannistu tässä XD Eivaan, vuoden "tärkein" vaihe! 
tumblr_m3azo64hnb1rv4b92o1_500 
13. Jos sinulla on host-sisaruksia, älä takerru pelkästään heihin, vaan yritä luoda oma kaveripiiri. Tämä on mun mielestä tärkeää!

14. Sama homma vaihtareiden kanssa, vaikka tuntuu, että ne on ne läheisimmät ajatusmaailmaltaan, yleensä kaikki paikallinen hauska tapahtuu paikallisten kanssa XD ite toisaalta kaipasin vaihtarikavereita, mutta ainakin sain amerikkalaisia kamuja.

15. Yritä johonkin kirjoittaa ylös tai vaikka ottaa kuvia tai videoita vuoden aikana tapahtuneista asioista. Jo täällä ollessa on hauska seurata muutosta. (Saa karua todistetta jenkkikilojen lisääntymisestä. Eivaan, ihan muuten vaan hauska juttu tehdä!)
tumblr_m3s84sxvdz1rv4b92o1_500
16. Omalla kohdalla skypetys varsinkin perheelle on antanut paljon voimia (ja toki kavereillekin, kyllä te tiiätte <3) eli itse en lähtisi sitä niin säännöstelemään. Mulle joka toinen sunnuntai on ollut erittäin passeli väli kotiin puhumisen kanssa. Toki alussa kannattaa katkaista yhteydet melkein kokonaan pariksi viikoksi, jotta pääsee kotimaasta irti ja kunnolla uuteen elämään kiinni. En kuitenkaan itse pitänyt ajatuksesta lopettaa kaikki yhteydenpito, ei olisi kivaa palata omaan elämään ihan tietämättä mistään mitään. 

17. Kavereihin yhteydenpitämistä ei kannata etukäteen stressata, välillä tulee aikoja jolloin on enemmän aikaa puhella sinne ja välillä vähemmän. Oikeat kaverit sen ymmärtää ja ne pysyy kärsivällisinä oottamassa. 

18. Varoita kamuja etukäteen siitä, että yhteydenpito voi katketa pitkiksi jaksoiksi, tai ettei se ainakaan ole samanlaista kuin kotona.

19. Jätä aktiiviset Suomi-ryhmächatit ja yritä vaikka liittyä vaihtarichattiin. Vertaistukea saatavilla melkein 24/7.
bd3c80fef1e651382cb07c65418135ed
20. Pakkaa tosi maltilla! Ihan sama mihin päin lähdet, kamaa kertyy kamala määrä siihen mennessä, kun on kotiin lähdettävä. Plus et tiedä, millainen tulevan koulusi pukukoodi on todellisuudessa. Ja tuliaisten kanssa ei ole niin tarkkaa, alussa sähläystä riittää aina muutenkin niin ne jäi vähän varjoon. Toki suomalainen suklaa ei petä koskaan, sitä täällä rakastetaan!!

21. Ota todisukset mukaan jostakin 8.-luokasta lähtien, kun yritin päästä urheilemaan kilpaa koulun kautta multa vaadittiin todistuksia kasiluokasta lukion ekaan asti, sekä suomeksi että englanniksi. Jos aiot urheilla, pyydä järjestöäsi kääntämään todistukset englanniksi, Upi teki sen ainakin mielellään!

22. Pidä paperit järjestyksessä. Mulla on aina olleet täällä paperit hyvässä järjestyksessä samassa paikassa, eikä mitään hässäköitä ole syntynyt. Opettele myös käyttämään nettipankkia itseksesi ennen tänne tuloa.

23. Tärkein vinkki haha. Älä stressaa etukäteen. There's nothing you can do kun kaikki paperihommat on hoidettu ja viisumi ja passi kunnossa! Stressaa sitte paikanpäällä, vaikka kuinka chilli perusluonne sulla olis, aina tulee joku asia jännittämään.

Siinä vähän vinkkejä tuleville vaihtareille, toivottavasti edes joku sai vähän apua tän homman kanssa! Mä koen, että jos musta olis jotain hyötyä jollekin niin olisin ilonen, kun kerran täällä loppusuoralla jo ollaan. Faktahan on vaan se, että jokaisella on niin uniikki vuosi, että paha siitä on yhtään mitään mennä etukäteen sanomaan. Yritys hyvä kymmenen kuitenkin ;) Mun oma järjestö Up on toiminut lähestulkoon moitteettomasti ja heistä on tullut tosi hyvät fiilikset tähän asti. Paikallinen järjestö täällä, eli ISE, ei ole mikään erityisen hohdokas, mutta tuskinpa ne mitkään on (eikä sitä saa sitte btw itse valita). Kyselkää ihmeessä, jos on kysymyksiä, mä aina vastaan mielelläni! Instagramistakin saa kiinni, mut löytää sieltä nimellä zaaru, tulkaa ihmeessä seurailemaan meikän vikoja viikkoja paratiisissa :)

6 kommenttia: